Av Prof. Dr. Clemens von Schacky

Artikkelen “Omega-3 Fatty Acids – Levels up in Competitive Sports!” av Prof. Dr. Clemens von Schacky, publisert i Sportärztezeitung, omhandler de positive effektene av omega-3-fettsyrer i konkurranseidrett.

Positive effekter av Omega-3 for muskler, hjerte og ledd

I både Tyskland og USA finnes det spesielt lave nivåer av omega-3-fettsyrer hos konkurranseutøvere. Metoden HS-Omega-3 Index® ble brukt for å analysere nivåene av de viktige marine omega-3-fettsyrene eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA) i røde blodceller. Det optimale området på 8–11 % er i gjennomsnitt langt lavere hos idrettsutøvere.

Alvorlig depresjon

Sannsynligheten for å utvikle alvorlig depresjon er høyere hos konkurranseutøvere sammenlignet med den gjennomsnittlige befolkningen. Jo høyere omega-3-nivå i røde blodceller, desto lavere er risikoen for alvorlig depresjon.

Flere meta-analyser bekrefter at tilførsel av EPA og DHA, både alene og i kombinasjon med konvensjonell psykiatrisk behandling, er effektivt for forebygging og behandling av alvorlig depresjon. Høye nivåer av fettsyren EPA forsterker effekten ytterligere, og fremhever de betennelsesdempende egenskapene i behandlingen. Av denne grunn begynner retningslinjer nå å anbefale omega-3-fettsyrene EPA og DHA i terapeutisk behandling av alvorlig depresjon.

Kognitive funksjoner og hjerneskader hos idrettsutøvere

Traumatisk hjerneskade forekommer oftere i idretter som fotball og amerikansk fotball. Disse skadene innebærer ofte strukturelle hjerneskader, som kan redusere hjernens ytelse.

Det er kjent at komplekse hjernefunksjoner og aspekter ved hjernestruktur, som hukommelse, er relatert til mengden EPA og DHA i røde blodceller. For eksempel viste en fire-ukers studie av kvinnelige fotballspillere i den spanske førstedivisjonen at effektivitet, presisjon og reaksjonstid forbedret seg når de inntok 3,5 g EPA og DHA per dag sammenlignet med placebogruppen.

Resultatene fra intervensjonsstudier på kognitive funksjoner, som hukommelse, abstrakt resonnement og lignende komplekse hjernefunksjoner, var også positive ved doser over 800 mg DHA per dag. Dermed kan det konkluderes med at idrettsutøvere i idretter med gjentatte traumatiske hjerneskader har fordeler av høye nivåer av EPA og DHA.

Effekten av omega-3 på muskler

Flere intervensjonsstudier har undersøkt effekten av å ta omega-3-fettsyrer før fysisk anstrengelse som kan forårsake muskelsårhet. Det har blitt funnet at omega-3 minimerer eller til og med forhindrer muskelsårhet. Ikke bare var hevelsen i muskelen fraværende, men også styrketapet som vanligvis er forbundet med muskelsårhet.

Lignende effekter har også blitt demonstrert etter trening, ved å ta en enkelt dose omega-3. Dette vises i data fra britiske fotballspillere. Et høyt nivå av omega-3-fettsyrer i kroppen har også vist seg å bidra til å redusere "aldersrelatert" muskeltap.

Effekten av omega-3 på hjertet

Sammenlignet med den gjennomsnittlige befolkningen har konkurranseutøvere en økt risiko for plutselig hjertedød. Lave nivåer av de marine omega-3-fettsyrene EPA og DHA er 10 ganger mer sannsynlig å føre til plutselig hjertedød enn høye nivåer av omega-3. En intervensjonsstudie av pasienter med hjerte- og karsykdommer viste at inntak av omega-3 reduserer risikoen for plutselig hjertedød hos pasienter med koronarsykdom.

Effekten av omega-3 på leddene

De betennelsesdempende effektene av EPA og DHA er sannsynligvis også ansvarlige for den betydelige lindringen av smerte og andre symptomer hos pasienter med revmatoid artritt, dokumentert i meta-analyser.

Et større antall studier finnes på leddgikt og slitasjegikt hos katter og hunder. Hos begge arter kan mobilitet og smerte forbedres ved administrering av de to marine omega-3-fettsyrene.

Hos mennesker ser høye nivåer av EPA og DHA også ut til å akselerere helingsprosessen (for eksempel etter kneoperasjon). Dette har imidlertid ikke blitt systematisk undersøkt ennå.

Kilder og dosering av EPA og DHA

Makrell, laks, tunfisk og andre kaldtvannsfisker er spesielt rike på omega-3-fettsyrene EPA og DHA. Det er imidlertid viktig å merke seg at langlivede rovfisker, som tunfisk, befinner seg nederst i næringskjeden og dermed absorberer store mengder tungmetaller og toksiner gjennom livet. Hyppig konsum av disse fisketypene frarådes derfor.

Mens oppdrettsfisk inneholder stadig mindre omega-3 ettersom fôret har lavere omega-3-innhold, beveger villfanget fisk seg mer og har derfor generelt mindre fett. Hvis man ønsker å innta en bestemt dose EPA og DHA per dag, er den eneste gjenværende løsningen tilskudd med fiskeolje med garantert omega-3-innhold eller vegetabilsk algeolje som et vegansk alternativ.

Hos høykvalitetsprodusenter gjennomgår oljen en grundig rensing for å fjerne toksiner og andre urenheter som en del av produksjonsprosessen. For å sikre optimal opptak og utnyttelse av omega-3-fettsyrer i kroppen, bør omega-3-tilskudd alltid tas sammen med et hovedmåltid eller et fettrikt måltid.

Denne tilnærmingen aktiverer fettfordøyelsen og maksimerer biotilgjengeligheten. For å øke omega-3-indeksen til målområdet på 8–11 %, er det vanligvis nødvendig med maksimalt 5 g omega-3 (EPA og DHA) per dag.

Konklusjon

Den gjennomsnittlige omega-3-indeksen hos idrettsutøvere er langt under målområdet på 8–11 %. Dette fører ikke bare til redusert forventet levealder – også på grunn av økt sannsynlighet for plutselig hjertedød – men også til redusert funksjon i musklene, hjerte- og karsystemet, hjernen og andre organer som er under spesielt stor belastning i konkurranseidrett.

Ved å opprettholde et tilstrekkelig høyt nivå av omega-3 kan idrettsutøvere forebygge alvorlige sykdommer som plutselig hjertedød eller alvorlig depresjon. I tillegg kan muskel- og hjernefunksjonen optimeres, og aldringsprosessen i begge organer kan bremses.

Inntak av opptil 5 g EPA og DHA per dag for å øke omega-3-indeksen mot målområdet er trygt og godt tolerert. Indeksen bør gjentas med hjelp av en ny fettsyreanalyse etter ca. 3 til 4 måneder, og dosen justeres om nødvendig.

Prof. Dr. Clemens von Schacky var overlege i kardiologi ved Medical Park Sankt Hubertus og er leder for forebyggende kardiologi ved Universitetet i München LMU. Han er en ekspert innen kardiologi og er direkte tilknyttet fagfeltet omega-3-fettsyrer i profesjonelle kretser.