«La maten være din medisin, og medisinen være din mat!» – Hippokrates von Kos, ca. 400 f.Kr.
I likhet med Hippokrates deler vi oppfatningen om at ernæring spiller en avgjørende rolle for god helse. Vår helsefilosofi inkluderer følgende overbevisninger:
- Hold kostholdet så naturlig som mulig. Derfor tilbyr vi bare naturlige oljer og ingen konsentrater.
- Det finnes – bortsett fra industrielle transfettsyrer – ingen gode eller dårlige fettstoffer, kun ugunstige forhold mellom dem.
- Sukker, hvitt mel og et overskudd av omega-6-fettsyrer (= indirekte underskudd av omega-3 fettsyrer) er hovedårsaker til mange helseproblemer.
- Daglig inntak av naturlig vegetabilsk algeolje eller fiskeolje rik på omega-3-fettsyrer er gunstig for vår helse.
Vårt livsoppdrag?
NORSAN's livsoppdrag er todelt:
- Å opplyse folk om hvordan fett fungerer, spesielt hvilken rolle omega-3-fettsyrer spiller for helsen vår.
- Å utvikle og tilby de beste omega-3-produktene.
Dette er grunnen til hvorfor vi hver dag kommer på jobb!
Det er stor forvirring rundt temaet omega-3
Begge deler av vårt oppdrag er like viktige. Heldigvis er grunnleggende kunnskap om omega-3-fettsyrer ikke vanskelig. Ved å tilby ulike informasjonsmateriell, individuelle veiledninger og seminarer prøver vi å bidra til bedre kunnskap om omega-3-fettsyrer og hvilken rolle de spiller for helsen vår.
NORSAN-produktene er utviklet for å regulere en omega-3-mangel i kroppen og opprettholde et tilstrekkelig høyt nivå av omega-3.
Generelt sett har 9 av 10 personer en tydelig og målbar omega-3-mangel, så våre oljer vil være et egnet tilskudd til deres eksisterende kosthold for majoriteten av befolkningen. Vårt grunnleggende mål er at en person ikke skal bruke oljen vår – men at han eller hun har et tilstrekkelig omega-3-nivå. Det betyr også at en person som allerede har en tilstrekkelig høy omega-3-indeks i kroppen ikke trenger noe ekstra inntak av omega-3, og derfor anbefaler vi heller ikke våre NORSAN-oljer og kapsler i slike tilfeller. Nok er nok. For omega-3 finnes det ingen kjent helsegevinst ved å ha mer enn nok.
Ulike syn på omega-3 og hvorfor riktig dosering er avgjørende
Effekten av omega-3-fettsyrer blir ofte diskutert på ulike måter. I fagmiljøer finnes det for eksempel grupper som mener at regelmessig inntak av omega-3 ikke har noen effekt, og derfor ikke er nødvendig for helsen. På den annen side finnes det mange eksperter som tydelig kan dokumentere positive helseeffekter av omega-3 for en rekke sykdommer og helseproblemer.
Omega-3-fettsyrer er essensielle for helsen vår og kroppen vår, men ved mangel kreves det en viss dose for at inntaket faktisk skal ha effekt. En vanlig omega-3-kapsel om dagen er like nyttig som å ta én push-up daglig: det hjelper litt, men ikke egentlig. Ved omega-3-mangel trenger man vanligvis minst 2 000 mg omega-3-fettsyrer daglig, noe som ofte tilsvarer 10 til 15 vanlige kapsler (innholdet i kapsler varierer mye).
Svaret er enkelt: omega-3 hjelper ikke hvis man ikke bruker det riktig. Sammenlign det med trening – de fleste anser fysisk aktivitet som positivt for helsen, men hvis du bare jogger i 3 minutter hver dag, eller tar én push-up, vil det trolig ikke utgjøre noen merkbar forskjell. Det samme gjelder omega-3.
Som med all mat må man også her vektlegge kvalitet: hvilke råvarer ble brukt, og hvordan er de bearbeidet? I ekstreme tilfeller, hvis man tar 10 kapsler med harskt fiskeolje, kan man ikke forvente god effekt – kroppen prøver heldigvis å kvitte seg med oljen, og man får ubehagelig oppstøt. Med en god kvalitetsolje får man ikke denne reaksjonen.
Derfor tilbød NORSAN i starten sine oljer kun i flytende form – ikke fordi kapsler ikke kan være nyttige, men fordi vi ønsket å fremheve at det ikke er behov for å «skjule» god olje i en kapsel. Vi gjør jo ikke det med annen mat heller.
Hva bør doseringen av omega-3 være?
Svaret på dette spørsmålet varierer fra person til person, og avgjøres av den diagnostiske metoden nevnt tidligere. Doseringen må tilpasses den enkeltes fettsyrebalanse i kroppen, og bør være høy nok til å kompensere for en eventuell mangel. Når det gjelder optimal omega-3-status i kroppen, er det bred vitenskapelig enighet om at den bør ligge over 8 %.
Derfor mener NORSAN at en tilstrekkelig høy dosering er nødvendig for å oppnå ønsket helseeffekt. I samarbeid med Europas ledende laboratorium for fettsyreanalyser, Omegametrix® GmbH i München, har NORSAN nå gjennomført over 30 000 individuelle analyser. Resultatene er tydelige: for voksne med omega-3-mangel starter en effektiv dose ved 2 000 mg omega-3-fettsyrer (EPA og DHA) per dag.
Hva skjer derimot hvis man kun tar 1–2 konvensjonelle omega-3-kapsler, med rundt 150 mg omega-3 hver? Svaret er klart: ingen effekt! Dette forklarer også hvorfor enkelte studier ikke viser noen innvirkning av omega-3 – doseringen har rett og slett vært for lav.
Diagnostisk metode – å måle suksess i stedet for å bare håpe
Hva handler egentlig omega-3-fettsyrer om? Etter vårt syn handler det ikke først og fremst om hvilke kapsler eller hvilken olje man skal ta, men om å sikre at kroppen har nok omega-3-fettsyrer. Det første diagnostiske steget er derfor å måle fettsyrene i kroppen. Deres forhold kan fastslås gjennom en fettsyreanalyse.
I den tyske befolkningen kan omega-3-mangel påvises hos 9 av 10 personer
Følgende verdier er gjennomsnittsmål (anbefalte områder):
- Forholdet mellom omega-6/3 bør ligge mellom 1:1 og 2,5:1
- Omega-3-indeksen bør være over 8
- Innhold av industrielle transfettsyrer bør være under 0,5 %
Omega-3-olje som et ekstra tilskudd
For å regulere verdiene inn i et sunt område kreves en kostholdsendring – vanligvis kombinert med bruk av en omega-3-olje som tilskudd. Fettsyremåling kan også brukes til å vurdere effekten av en gjort kostholdsendring. Dette er nyttig for NORSAN, fordi det gjør det mulig å følge med på hvor effektivt et omega-3-tilskudd virker, basert på laboratorieverdier i blodet.
For øvrig var NORSAN det første selskapet i Tyskland som introduserte denne diagnostiske metoden.